top of page
Φεστιβάλ Ήχων στο Πάρκο
Το Φεστιβάλ Ήχων Reveil επιστρέφει για ένατη συνεχή χρονιά στις 30/4 και 1/5 με μια σειρά υβριδικών δράσεων σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου της Αγγλίας με κοινό άξονα την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από θέματα που αφορούν στο ηχητικό περιβάλλον. Οι δράσεις αυτές γίνονται στα πλαίσια του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος με τίτλο ‘Ακουστικά Κοινά’.
Το Σάββατο 30/4, το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας θα φιλοξενήσει μια σειρά από δράσεις που θα αποτελέσουν μέρος του Φεστιβάλ Reveil και θα είναι ανοιχτές στο κοινό από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Πιο συγκεκριμένα:
10.00 – 16.00
Zωντανή μετάδοση του 24ώρου Ραδιοφωνικού Προγράμματος Reveil σε έναν ειδικά
διαμορφωμένο χώρο στο Μουσείο του Πάρκου. Το Reveil μεταδίδει ζωντανές εκπομπές ηχοτοπίων του ξημερώματος (γνωστό και ως η χoρωδία της Αυγής – Dawn Chorus) από όλο τον κόσμο.
10.30 – 12.00
Ηχοπερίπατος στο πάρκο για μικρούς και μεγάλους με την Δρ Κατερίνα Τζεδάκη (ΕΛΜΕΠΑ). Η Δράση είναι δωρεάν αλλά απαιτείται προκράτηση θέσης με email στο parksoundfestival@gmail.com και θέμα
Hχοπερίπατος στο Πάρκο.
12.00 –12.30 Διάλειμμα
12.30-13.30
Το Ηχητικό Περιβάλλον και Εμεις
Συζήτηση του κοινού με τους Μαρία Παπαδομανωλάκη, Κατερίνα Τζεδάκη, Νικόλα Βαλσαμάκη και Δημήτρη Μπαρνιά για το ηχητικό περιβάλλον και πως διαμορφώνεται η συνειδητή ακρόαση του με τα αυτιά, το σώμα μας, τη μνήμη και τη φαντασία μας. Τα παιδιά μαζί με τους γονείς αλλά και οι ενήλικες μετά τη συζήτηση μπορούν δημιουργήσουν ζωγραφιές, κείμενα ή ότι άλλο θέλουν (πχ ποιήματα, παρατηρήσεις και σχόλια) με τους αγαπημένους τους ήχους από το πάρκο διάσωσης χλωρίδας και πανίδας. Οι δημιουργίες αυτές θα εκτεθούν στο χώρο του μουσείου.
13.40 – 14.00
Παρουσίαση του προγράμματος Aκουστικά Κοινά
Μια σύντομη παρουσίαση του προγράμματος Acoustic Commons (Ακουστικά Κοινά) που ξεκίνησε το 2019 με χρηματοδότηση από τη Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκης Ένωσης με σκοπό να φτιάξει ένα δίκτυο οργανισμών, ερευνητών, καλλιτεχνών και κοινών από όλη την Ευρώπη με άξονα τις ζωντανές εκπομπές ηχητικών περιβαλλόντων.
14.00 –14.50
Ηχοτοπίο: από το ηχητικό περιβάλλον στη μουσική
και πάλι πίσω
Μια σύντομη παρουσίαση και συζήτηση με τον Δρ. Νικόλα Βαλσαμάκη γύρω από τις διαφορετικές προσεγγίσεις το ηχητικού περιβάλλοντος μέσα από το πρίσμα της σύνθεσης ηλεκτροακουστικής μουσικής και ειδικότερα της σύνθεσης ηχοτοπίου.
14.50 –15.00 Τεχνικό Διάλειμμα
15.00 –16.00
Παρουσίαση του έργου ‘Δυτικός’ από τoν sound artist Δημήτρη Μπαρνιά
Το έργο ̓Δυτικός ̓ ξεκινά με τον θαυμασμό και την
Σύνδεση για τον άνεμο αυτό αλλά και γενικότερα για το ακουστικό τοπίο της Γαύδου. Περιγράφει ένα μικρό ταξίδι το οποίο ξεκινά μέσα στο καράβι από το λιμάνι των Σφακίων για να καταλήξει στη παραλία της Στραβόλιμνης. Το έργο συνθέθηκε αποκλειστικά από περιβαλλοντικές ηχογραφήσεις σε διάφορα σημεία της Στραβόλιμνης και του Αγ. Γιώργη, με ελάχιστες τεχνικές παρεμβάσεις.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες και απαιτείται προκράτηση θέσης με email στο parksoundfestival@gmail.com
Ενημέρωση για Υγειονομικά Μέτρα Covid-19:
- Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:
[α] πιστοποιητικό εμβολιασμού
[β] πιστοποιητικό πρόσφατης νόσησης
[γ] Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά δήλωση αρνητικού self-test.
- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους του μουσείου.
- Απαραίτητη η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των μελών του κοινού για όλες τις δράσεις.
Λίγα λόγια για το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας
Το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας βρίσκεται στο Σόδυ, πίσω από τους Τάφους των Βενιζέλων. Ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης και εκτείνεται σε μια έκταση 300 στρεμμάτων με ελιές, πεύκα, τη φυσική βλάστηση του Ακρωτηρίου και καλλιεργούμενα φυτά. Μικρά ζώα και πολλά πουλιά εμφανίζονται όλες τις ώρες τις ημέρας (υπάρχει πλήρης κατάλογος των φυτικών ειδών και των ζώων στο site του Πάρκου). Δημιουργήθηκε το 1994 από τον πρώην Πρύτανη του Πολυτεχνείου κ. Φίλη και εγκαινιάστηκε από τον ίδιο το 2004.
https://www.park.tuc.gr/
Λεπτομερείς Περιγραφές Δράσεων
Reveil 9 – 24ωρο Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα – Soundcamp
Πρόκειται για το 9ο φεστιβάλ Reveil που διοργανώνει ο διεθνής καλλιτεχνικός οργανισμός Soundcamp, με βάση το Λονδίνο, την Κρήτη και τη Χάγη, ο οποίος ερευνά από το 2013 τις κοινωνικές, προσωπικές και περιβαντολλογικές οικολογίες σε φυσικά, αστικά και περιαστικά οικοσυστήματα. Μέλη του οργανισμού είναι οι ερευνητές και καλλιτέχνες ήχου Grant Smith, Dawn Scarfe από το Λονδίνο, ο Μax Baraitser-Smith από τη Χάγη και Μαρία Παπαδομανωλάκη από τα Χανιά. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει το 24ωρο ραδιοφωνικό πρόγραμμα Reveil που μεταδίδει ζωντανές εκπομπές ηχοτοπίων του ξημερώματος (γνωστό και ως η χoρωδία της Αυγής – Dawn Chorus) από όλο τον κόσμο.
Η μίξη των ηχοτοπίων από τα διάφορα σημεία του πλανήτη για το 24ωρo ραδιοφωνικό προγράμμα γίνεται ζωντανά από το Λονδίνο (Grant Smith and Hannah Kemp-Welch, Soundcamp), το Santiago στη Χιλή (Fernando Godoy, Tsonami Arte Sonoro), το Sunshine Coast στην Aυστραλία (Leah Barclay, Biosphere Soundscapes) και τα Χανιά (Mαρια Παπαδομανωλάκη, Soundcamp) και φιλοξενείται από τον καλλιτεχνικό οργανισμό Wave Farm στη Νέα Υόρκη, τον Resonance Extra στο Λονδίνο καθώς και πάνω από 20 ραδιοφωνικούς και διαδικτυακούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο. Η έναρξη του προγράμματος θα γίνει το Σάββατο 30η Απρίλη στις 7 π.μ. και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 1η Μαΐου στις 8 π.μ. Το Reveil ακολουθεί τον ήλιο στο πέρασμα του από την ανατολή προς τη δύση και μεταδίδει ζωντανά, καθώς χαράζει, τους ήχους από καιρικά φαινόμενα, μεταναστευτικά πουλιά, σταυροδρόμια, μηχανές, πόλεις, χωριά, εκκλησίες, αυλές μουσείων, κήπους, μπαλκόνια, υδρόφωνα μέσα σε θάλασσες και λίμνες, πομπούς στις στέγες ουρανοξυστών και τουριστικών θερέτρων, μέσα σε τροπικά δάση, ερήμους και απροσπέλαστα φαράγγια, δημιουργώντας έτσι ένα συνεργατικό ηχητικό έργο μακράς διαρκείας.
www.soundtent.org/reveil
Hχοπερίπατος στο Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας
με την Δρ Κατερίνα Τζεδάκη, αναπληρώτρια Καθηγήτρια του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
Ο ηχοπερίπατος είναι μια ομαδική διραστηριότητα στην οποία οι συμμετέχοντες περιδιαβάζουμε και αφουγκράζομαστε τους ήχους του τοπίου, με την βοήθεια κάποιου οδηγού. Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι η εξερεύνηση της κρυμμένης ηχητικής διάστασης της καθημερινότητας, και η ανάπτυξη της ικανότητας συνειδητής ακρόασης και κατανόησης της δυναμικής ισορροπίας ή ανισορροπίας των ήχων στο περιβάλλον μας.
Για τον ηχοπερίπατο συνίσταται η χρήση άνετων ρούχων, παπουτσιών και καπέλου. Τα χέρια πρέπει να είναι ελεύθερα. Η Δράση είναι δωρεάν αλλά απαιτείται προκράτηση θέσης με email στο parksoundfestval@gmail.com και θέμα Hχοπερίπατος στο Παρκο.
Το Ηχητικό Περιβάλλον και Εμείς
Πόσο καλοί ακροατές είμαστε; Πως ακούμε συνειδητά; Τι ρόλο παίζει το ηχητικό περιβάλλον στο πως αισθανόμαστε και στον τρόπο ζωής μας; Πως εμείς διαμορφώνουμε το ηχητικό μας περιβάλλον μέσα στην καθημερινότητα μας; Aρκεί μόνο να ακούμε για να νιώσουμε και να αντιληφθούμε συνειδητά το ηχητικό περιβάλλον; Τι μας αρέσει και τι όχι; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι μας ήχοι; Μετά την παρουσίαση τα μέλη του κοινού μπορούν δημιουργήσουν μια σειρά από καταγραφές / ηχογραφήσεις του ηχοτοπίου του πάρκου μέσα από ζωγραφιές, κείμενα, στίχους, παρατηρήσεις και σχόλια που θα αποτελέσουν και εκθέματα στο χώρο του μουσείου του πάρκου.
Παρουσίαση του προγράμματος Ακουστικά Κοινά – Μαρία Παπαδομανωλάκη
Το project Acουstic Commons (2019-2022, Ακουστικά Κοινά) ξεκίνησε το 2019 με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκης Ένωσης με σκοπό να φτιάξει ένα δίκτυο οργανισμών, ερευνητών, καλλιτεχνών και κοινών από όλη την Ευρώπη με άξονα τις ζωντανές εκπομπές ηχητικών περιβαλλόντων. Η παρουσίαση θα εστιάσει στο βασικό έναυσμα για τη δημιουργία του, στους στόχους το προγράμματος, τα βασικά παραδοτέα και το δίκτυο των συνεργατών.
Ηχοτοπίο: από το ηχητικό περιβάλλον στη μουσική και πάλι πίσω – Νικόλας Βαλσαμάκης
Μια σύντομη παρουσίαση και συζήτηση γύρω από τις διαφορετικές προσεγγίσεις του ηχητικού περιβάλλοντος μέσα από το πρίσμα της σύνθεσης ηλεκτροακουστικής μουσικής και ειδικότερα της σύνθεσης ηχοτοπίου. Μια πρακτική που ενδιαφέρεται να αναδείξει τις διαστάσεις και τα μεγέθη των ποικίλων ηχητικών μας περιβαλλόντων, προκειμένου να αυξήσουμε την επίγνωση και να κατανοήσουμε καλύτερα τις δικές μας ακουστικές σχέσεις και αλληλεπιδράσεις με τα περιβάλλοντα αυτά. Η παρουσίαση θα γίνει με παράλληλη παράθεση ηχογραφημάτων αλλά και μουσικών αποσπασμάτων από το διεθνές ρεπερτόριο.
Δυτικός – Δημήτρης Μπαρνιάς
Τα τελευταία χρόνια περνάω αρκετό χρόνο σαν ελεύθερος κατασκηνωτής στο νησί της Γαύδου. Εκει αυτό που με έχει μαγέψει περισσότερο είναι οι συνεχόμενες αντιθέσεις που έρχομαι αντιμέτωπος στην καθημερινότητα. Αυτές φυσικά μεταφέρονται και στο ακουστικό πεδίο και δεν σταματούν ποτέ να με ξαφνιάζουν. Από απάνεμες ήρεμες βραδιές στον Αγ. Γιώργη όπου μπορείς να χαθείς μέσα στους ήχους των τριζονιών και τα καλέσματα από τις σαύρες, μέχρι τους δυνατούς δυτικούς ανέμους στη παραλία της Στραβόλιμνης που μονοπωλούν σχεδόν πλήρως το ακουστικό τοπίο. Ταυτόχρονα οι άνεμοι αυτοί σε ταξιδεύουν διαρκώς με το πλούσιο και πολύπλοκο ακουστικό τους περιεχόμενο φτάνει απλά να αφεθείς να σε παρασύρουν. Αρχικά ακούγονται σαν ένας απλός άνεμος. Όσο όμως βυθίζεσαι σε αυτούς, ανακαλύπτεις ατελείωτα διαρκή τονικά συμπλέγματα και διαφορές φάσης που καλύπτουν σχεδόν όλο το εύρος των ανθρώπινων αντιληπτά συχνοτήτων. Η ακουστική σχέση που αναπτύσσεις με τον Δυτικό μπορεί να αλλάξει από λεπτό σε λεπτό, από μέτρο σε μέτρο, ανάλογα το χρόνο και το σημείο που τον παρατηρείς.
Σε αυτή την μεριά της Γαύδου, στην περιοχή της Στραβόλιμνης, ο Δυτικός δεν επηρεάζει μόνο το ακουστικό τοπίο αλλά και ολόκληρη την καθημερινότητα των κατασκηνωτών οι οποίοι χρειάζεται να προσαρμοστούν σε αυτόν για να πραγματοποιήσουν μέχρι και τις πιο απλές συνήθειες (π.χ εστία για φαγητό). Υπό αυτή την έννοια λοιπόν ο Δυτικός είναι από τα πιο κυρίαρχα στοιχεία της περιοχής ο οποίος απαιτεί σεβασμό αν αποφασίσεις να μείνεις εκεί, ταυτόχρονα σε ανταμείβει με μια ατελείωτη περιβαλλοντική μουσική σύνθεση.
Το έργο ̓Δυτικός ̓ ξεκινά με τον θαυμασμό και την σύνδεση που έχω αναπτύξει για τον άνεμο αυτό αλλά και γενικότερα για το ακουστικό τοπίο της Γαύδου. Περιγράφει ένα μικρό ταξίδι το οποίο ξεκινά μέσα στο καράβι από το λιμάνι των Σφακίων για να καταλήξει στη παραλία της Στραβόλιμνης. Προσπαθεί να μεταφέρει τις ακουστικές αντιθέσεις και την εσωτερικότητα που έχω βιώσει κατά την διαμονή μου εκεί. Το έργο συνθέθηκε απλοκλειστικά από περιβαλλοντικές ηχογραφήσεις σε διάφορα σημεία της Στραβόλιμνης και του Αγ. Γιώργη, με ελάχιστες τεχνικές παρεμβάσεις.
Βιογραφικά
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΜΑΝΩΛΑΚΗ:
H Δρ. Μαρία Παπαδομανωλάκη είναι εκπαιδευτικός, συνθέτης και ερευνήτρια των τεχνών του ήχου. Έχει συνθέσει μουσική για χορό, κινούμενη εικόνα και θέατρο καθώς και μια σειρά από διεθνώς αναγνωρισμένες κυκλοφορίες με labels όπως n5MD, Fluid Audio, A Strangely Isolated Place, Dronarivm και Hibernate. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τον Robin Rimbaud για τη σειρά τηλεματικών ηχοπεριπάτων της με τίτλο ‘A Certain Geography’ (2013-2018), με την ομάδα XPLUSX για την υβριδική παράσταση Αntigone ÂM-MÙ (Goethe-Institut Hanoi, 2021) και με την Αntye Greie-Ripatti (AGF) για τη συλλογή της ‘Αrachnesound’ (Onassis Stegi, 2021). Σε συνεργασία με τους Νhung Nguyen και Gallery Six έχει συνθέσει τη μουσική για την video εγκατάσταση της Thao Nguyen Phan με τίτλο ‘Becoming Alluvium’ (Han Nefkens Foundation, 2019).
Το έργο και η έρευνά της έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ, εκθέσεις και συνέδρια σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Μεταξύ 2009-2012 συνεργάστηκε με τον οργανισμό Wave Farm στη Νέα Υόρκη για την διοργάνωση εκθέσεων και καλλιτεχνικών δράσεων. Το 2013, ίδρυσε μαζί με μια ομάδα καλλιτεχνών τον οργανισμό Soundcamp όπου επιμελείται το ετήσιο Φεστιβάλ Ήχων Reveil, αναθέσεις και εκπαιδευτικές δράσεις καθώς και την έρευνα και συγγραφή επιστημονικών άρθρων πάνω στον ήχο και το περιβάλλον, έχοντας πρόσφατα λάβει χρηματοδότηση από τη Δημιουργική Ευρώπη για το πρόγραμμα ‘Ακουστικά Κοινά’ (Αcoustic Commons). Έχει επιμεληθεί τη έρευνα και συγγραφή των βιβλίων Transmission Arts: Artists & Airwaves (PAJ Books,2011) και Sounds Remote (Unifombooks, 2016). Είναι απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία) και των Πανεπιστημίου του Brighton και University of the Arts London (Ψηφιακή Μουσική και Ηχητικές Τέχνες).
www.voicesoundtext.com
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΕΔΑΚΗ
Η Κατερίνα Τζεδάκη είναι συνθέτρια, ερευνήτρια και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Ηλεκτροακουστική Μουσική Σύνθεση στο Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνουν: Σύνθεση ηλεκτροακουστικής μουσικής, Έρευνα και Σύνθεση Ηχοτοπίων, Ακουστική Οικολογία, Ηχητικός Σχεδιασμός, Ηλεκτρονικά Μουσικά Όργανα, Θέματα Μουσικής Πράξης και Διάδρασης, Ηχητική Αρχαιολογία. Έχει γράψει μουσική κυρίως αλλά όχι και αποκλειστικά για ηλεκτροακουστικά μέσα. Η μουσική της έχει παρουσιαστεί σε πολλά Ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ και συνέδρια. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου
Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής και της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας.
www.ktzedaki.net
ΝΙΚΟΛΑΣ ΒΑΛΣΑΜΑΚΗΣ
O Nικόλας Βαλσαμάκης συνθέτει και διδάσκει ηλεκτροακουστική μουσική και σύνθεση ήχου. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (ΕΣΣΗΜ). Διδάσκει στο Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής (ΕΛΜΕΠΑ) στο Ρέθυμνο, όπου μετέχει στη διεύθυνση του Στούντιο Μουσικής Διάδρασης και Πολυφωνίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΡΝΙΑΣ
Ερευνώντας για καινούργιες φόρμες και μουσικές εμπειρίες, έχω συμμετάσχει σε διάφορα καλλιτεχνικά σχήματα. Μέσα από πειραματισμούς, μουσικές μεταλλάξεις και ηχητικές αντιθέσεις ψάχνω να μεταδώσω την χροιά του αισθησιακού μου φίλτρου. Είναι μια συνεχόμενη διαδικασία. Άλλοτε το μήνυμα αλλάζει, άλλες φορές ανακαλύπτω καινούργιους πιο αποδοτικούς τρόπους για την μετάδοση του. Η μουσική μου είναι δεμένη με ηλεκτρονικούς και περιβαλλοντικούς ήχους μέσα από τους οποίους βρίσκω περισσότερη ελευθερία να διαμορφώσω την χροιά μου. Μέσω αυτής ιδανικά στοχεύω να διεγείρω ξεχασμένα συναισθηματικά γεγονότα η να ανακαλύψω καινούργια. Ο ρυθμός εξίσου σημαντικός ώστε να συντονιστώ με το κοινό. Τέλος οι παύσεις μέσα από τις οποίες θέλω να δώσω τον χρόνο στους ακροατές να επεξεργαστούν την εμπειρία που ίσως ιδανικά τους επεκτείνει στιγμιαία την συνείδηση.






bottom of page